De impact van seizoenen op de autobatterij

Scroll naar beneden

De autobatterij is een belangrijk onderdeel van iedere auto, maar het weer kan een grote invloed hebben op de prestaties. De autobatterij werkt het beste tussen de 20 °C en 25 °C. Het is belangrijk om te begrijpen hoe verschillende seizoenen de werking van je autobatterij beïnvloeden, zodat je voorbereid bent op de uitdagingen die elk seizoen met zich meebrengt. In dit artikel kijken we naar de impact van zowel koude winters als hete zomers op de autobatterij en geven we praktische tips voor seizoensgebonden onderhoud.

  • Image by NoName_13 from Pixabay

Winter

Zodra de temperaturen omlaag gaan, gaan de meldingen van kapotte accu’s omhoog. Tijdens de wintermaanden worden dan ook de meeste autobatterijen verkocht. Dit komt doordat de kou een nadelig effect heeft op de capaciteit van de accu. Dit heb je misschien weleens gemerkt aan je telefoon: als het stevig vriest buiten, gaat de batterij sneller leeg of valt de telefoon zelfs spontaan uit.

Dit komt doordat chemische reacties in de batterij trager verlopen bij lage temperaturen, waardoor de batterij minder goed spanning vasthoudt. Tijdens de wintermaanden kan de capaciteit van een batterij met wel 20% afnemen bij temperaturen rond het vriespunt, tot wel 50% bij -10 °C.

Tips voor winteronderhoud

Het is dus verstandig om speciale maatregelen te treffen, zodat de autobatterij de winter goed doorstaat. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen. Zorg ervoor dat de batterij volledig is tijdens de winter. Een volledig opgeladen batterij heeft een betere kans om de lage temperaturen te weerstaan. De batterij houd je opgeladen door regelmatig een langer stuk te rijden van minstens 30 minuten.

Als het mogelijk is, parkeer je auto in een garage om de batterij te beschermen tegen de kou. Zo kom je niet voor een vervelende verrassing te staan als je ‘s ochtends de auto wilt starten.

Zorg ervoor dat de batterijpolen en -klemmen schoon en vrij van roest zijn. Aanslag op de polen zorgt dat de klemmen minder goed contact maken. Hierdoor laadt de accu mogelijk minder goed op. Ook kan de batterij sneller ontladen als er corrosie op de polen zit.

Zomer

Hoge temperaturen kunnen ook schadelijk zijn voor de autobatterij. Hitte versnelt de chemische reacties binnen de batterij, wat kan leiden tot oververhitting en verdamping van de elektrolyt. Elektrolyt is de vloeistof in de batterij. De geladen deeltjes bewegen hier doorheen tussen de accupolen. Als de elektrolyt verdampt, kan dit zorgen voor corrosie op de polen, waardoor de batterij nog eens sneller leeg kan lopen.

Tips voor zomeronderhoud

Bij traditionele loodzuur batterijen is het belangrijk om het elektrolytniveau regelmatig te controleren en indien nodig gedestilleerd water toe te voegen.

Probeer de auto in de schaduw te parkeren om oververhitting van de batterij te voorkomen. Dit is vooral belangrijk voor lithium-ion batterijen. Laat de batterij regelmatig controleren op tekenen van slijtage of schade, vooral na lange ritten in de hitte.

Algemeen onderhoud

Ongeacht het seizoen is het belangrijk om de autobatterij regelmatig te controleren. Een batterij gaat gemiddeld 3-5 jaar mee. Als de batterij oud wordt, gaat het vermogen langzaam omlaag. Dit is merkbaar aan een aantal dingen. De koplampen worden bijvoorbeeld minder fel, of gaan knipperen als de auto stationair draait.

Ook kan de auto moeite hebben met starten en zijn er meerdere pogingen nodig om de auto te starten. Dit kan er ook op wijzen dat de batterij niet goed is opgeladen, of dat de startmotor zelf kapot is. Een tikkend geluid wanneer je de sleutel omdraait is een overduidelijk teken van een kapotte accu.

Voor auto’s die langere tijd stilstaan, zoals bijvoorbeeld oldtimers en cabriolets, kan een onderhoudslader een uitkomst zijn. Deze houden de autobatterij opgeladen terwijl de auto stilstaat. Ze zijn ontworpen om de batterij niet te overladen. Om deze reden wordt het ook wel een druppellader genoemd.

Autobatterij kapot

Is de autobatterij toch aan het einde van zijn leven? Dan is het belangrijk om het zo snel mogelijk te vervangen met een geschikte autobatterij. In principe zijn alle autobatterijen 12 V batterijen. Toch zit er veel verschil in de afmetingen en het vermogen.

Bij Winparts.be bestel je gemakkelijk een passende autobatterij voor jouw auto. Je kiest eenvoudig je voertuig uit, of voert het VIN-nummer van je auto in om passende onderdelen voor je auto te zien. Naast een nieuwe autobatterij, vind je bij Winparts.be alle onderdelen, gereedschappen en accessoires om je auto in topconditie te houden.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord