Deze parken wil je bezoeken tijdens een rondreis door Zimbabwe

Scroll naar beneden

Zimbabwe is een ware schatkamer voor natuurliefhebbers en avonturiers. Met zijn uitgestrekte wildparken, adembenemende landschappen en ongerepte natuur biedt dit Zuid-Afrikaanse land een onvergetelijke ervaring voor reizigers die op zoek zijn naar een authentieke safari-ervaring. Of je nu wilt genieten van de Big Five, spectaculaire watervallen wilt bewonderen of unieke rotsformaties wilt ontdekken, Zimbabwe heeft het allemaal. Laten we eens kijken naar de must-visit parken die je zeker niet mag missen tijdens je rondreis door dit fascinerende land.

  • Afbeelding van nyatihunter1 via Pixabay

Hwange national park: thuisbasis van duizenden olifanten

Hwange National Park is het grootste wildreservaat van Zimbabwe en een absolute must-visit voor elke safari liefhebber. Dit uitgestrekte park, dat zich uitstrekt over een oppervlakte van maar liefst 14.650 vierkante kilometer, staat bekend om zijn enorme olifantenpopulatie. Naar schatting leven er zo'n 40.000 van deze majestueuze dieren in het park.

In Hwange kun je ook talloze andere diersoorten spotten. Leeuwen, luipaarden, cheeta's en Afrikaanse wilde honden maken allemaal deel uit van de indrukwekkende fauna van het park. Met meer dan 400 vogelsoorten is het ook een paradijs voor vogelaars. De beste tijd om Hwange te bezoeken is tijdens het droge seizoen, van juli tot oktober, wanneer de dieren zich verzamelen rond de waterpoelen.

Mana pools national park: kanoën tussen de nijlpaarden

Voor een unieke safari ervaring in Zimbabwe moet je zeker Mana Pools National Park bezoeken. Dit UNESCO Werelderfgoed ligt aan de oevers van de machtige Zambezi-rivier en biedt een ongeëvenaarde combinatie van land- en wateractiviteiten. Het park dankt zijn naam aan de vier grote poelen die achterblijven wanneer de Zambezi zich terugtrekt na het regenseizoen.

Een van de hoogtepunten van Mana Pools is de mogelijkheid om te kanoën op de Zambezi. Peddel rustig langs de oever terwijl nijlpaarden en krokodillen in het water dobberen en olifanten aan de waterkant drinken. Voor de meer avontuurlijke bezoekers biedt het park ook de mogelijkheid om te voet op safari te gaan, een spannende manier om de wildernisgebieden te verkennen.

Victoria falls national park: de grootste waterval ter wereld

Een rondreis door Zimbabwe is niet compleet zonder een bezoek aan de wereldberoemde Victoria Falls. Deze gigantische waterval, ook wel bekend als 'Mosi-oa-Tunya' (de rook die dondert), is een van de zeven natuurlijke wereldwonderen en een adembenemend schouwspel. Het Victoria Falls National Park biedt verschillende uitkijkpunten van waaruit je de volle glorie van de waterval kunt bewonderen.

Naast het bewonderen van de waterval, kun je in het park ook genieten van een scala aan avontuurlijke activiteiten. Denk aan bungeejumpen vanaf de Victoria Falls Bridge, raften op de wilde Zambezi of een helikoptervlucht boven de falls. Voor een meer ontspannen ervaring kun je een zonsondergangscruise maken op de rivier of genieten van high tea in het historische Victoria Falls Hotel.

Matobo national park: rotsformaties en prehistorische kunst

Voor een unieke mix van natuur, cultuur en geschiedenis moet je zeker het Matobo National Park bezoeken. Dit park, gelegen in het zuidwesten van Zimbabwe, staat bekend om zijn opvallende granieten rotsformaties, ook wel bekend als kopjes. Deze enorme balancerende rotsen creëren een surrealistische landschap dat je nergens anders zult vinden.

Matobo is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een plek van grote culturele en historische betekenis. Het park herbergt een van de grootste collecties rotstekeningen in Zuid-Afrika, sommige meer dan 13.000 jaar oud. Daarnaast is het een belangrijke plek voor de lokale Ndebele-bevolking, die het gebied als heilig beschouwt. Vergeet niet het graf van Cecil Rhodes te bezoeken, gelegen op de top van de 'World's View', een van de mooiste uitkijkpunten in het park.

Gonarezhou national park: het park van de olifanten

Gonarezhou National Park, gelegen in het zuidoosten van Zimbabwe, is een van de meest ongerepte wildernisgebieden van het land. De naam 'Gonarezhou' betekent 'plaats van vele olifanten' in het Shona, en het park maakt deze naam meer dan waar. Met zijn ruige landschap van rode zandsteenkliffen, weelderige bossen en uitgestrekte savannes biedt Gonarezhou een authentieke safari-ervaring ver weg van de drukte.

Naast de indrukwekkende olifantenpopulatie herbergt het park ook een grote verscheidenheid aan andere diersoorten. Leeuwen, luipaarden, cheeta's, wilde honden en tal van antilopesoorten maken allemaal deel uit van de rijke fauna. Een van de meest opvallende kenmerken van het park zijn de majestueuze Chilojo Cliffs, rode zandsteenformaties die een spectaculair uitzicht bieden over de Runde-rivier.

Nyanga national park: bergen, watervallen en forellen

Voor een totaal andere ervaring moet je het Nyanga National Park in het oosten van Zimbabwe bezoeken. Dit bergachtige park, gelegen in de Eastern Highlands, biedt een verfrissend contrast met de hete savannes van de andere parken. Met zijn groene heuvels, dichte bossen, kristalheldere rivieren en spectaculaire watervallen doet Nyanga denken aan de Schotse Hooglanden.

Nyanga is een paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers. Je kunt hier genieten van prachtige trektochten, waarbij je onderweg kunt stoppen bij verfrissende watervallen en natuurlijke zwembaden. Het park is ook bekend om zijn uitstekende forelvissen, een onverwachte activiteit in Afrika. Vergeet niet de mysterieuze ruïnes van het oude koninkrijk van Monomatapa te bezoeken, die verspreid liggen over het park.

Matusadona national park: safari aan het meer

Matusadona National Park, gelegen aan de oevers van het enorme Kariba-meer, biedt een unieke combinatie van land- en watersafari's. Het park, dat ooit bekendstond als een van de beste plekken in Afrika om leeuwen te spotten, herbergt nog steeds een indrukwekkende populatie van deze majestueuze roofdieren.

Een van de meest opvallende kenmerken van Matusadona zijn de dode bomen die uit het water van het Kariba-meer steken. Deze spookachtige boomstompen vormen een surrealistisch landschap en bieden een perfecte uitkijkpost voor visarenden en andere watervogels. Een boottocht op het meer is een must, waarbij je nijlpaarden en krokodillen van dichtbij kunt observeren.

Chizarira national park: ruige wildernis voor de avonturier

Voor de echte avonturiers onder ons is Chizarira National Park een verborgen parel. Dit afgelegen park in het noordwesten van Zimbabwe is een van de minst bezochte, maar ook een van de meest spectaculaire parken van het land. Met zijn ruige landschap van diepe kloven, steile hellingen en uitgestrekte plateaus biedt Chizarira een ongeëvenaarde wilderniservaring.

Chizarira staat bekend om zijn uitstekende wandelsafari's. Onder begeleiding van ervaren gidsen kun je te voet de wildernis verkennen, een spannende en intieme manier om de natuur te ervaren. Het park herbergt een grote verscheidenheid aan wild, waaronder olifanten, buffels, leeuwen en luipaarden. De afwezigheid van massa-toerisme maakt de ontmoetingen met wilde dieren hier extra speciaal.

Zambezi national park: de levensader van Zimbabwe

Het Zambezi National Park, gelegen langs de oevers van de machtige Zambezi-rivier, biedt een perfecte combinatie van rivieravonturen en klassieke game drives. Dit park, dat grenst aan Victoria Falls, is gemakkelijk te bereiken en vormt een ideale aanvulling op je bezoek aan de watervallen.

In het Zambezi National Park kun je genieten van bootsafari's op de rivier, waarbij je nijlpaarden, krokodillen en een overvloed aan watervogels kunt spotten. Aan land heb je kans op ontmoetingen met olifanten, buffels, giraffen en verschillende antilopesoorten. Een zonsondergangscruise op de Zambezi, met de geluiden van de Afrikaanse bush op de achtergrond, is een onvergetelijke ervaring.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord