Terug naar overzicht

Alles wat je moet weten over elektra in huis

In samenwerking met elektramat.be.

Elektriciteit is ontzettend belangrijk in ons leven. We hebben het nodig voor verlichting en verwarming. Maar ook voor het opladen van onze elektronische apparaten. Eigenlijk kunnen we niet zonder elektra in huis. Het is dan ook belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over elektriciteit en de bijbehorende veiligheidsmaatregelen. In dit artikel delen we vier belangrijke tips die je moet weten over elektra in huis.

  • Afbeelding van jacqueline macou via Pixabay

Zorg voor een goed onderhouden zekeringkast

De zekeringkast, ook wel groepenkast genoemd, is het hart van de elektrische installatie in huis. De zekeringkast verdeelt de elektriciteit over de verschillende groepen in huis en zorgt ervoor dat er geen overbelasting ontstaat. Het is daarom belangrijk om de zekeringkast goed te onderhouden en regelmatig te laten controleren. Een verouderde of slecht onderhouden zekeringkast kan leiden tot kortsluiting of brand. Zorg er daarom voor dat de zekeringkast regelmatig wordt gecontroleerd door een professionele elektricien. Een elektricien kan eventuele problemen opsporen en verhelpen.

Gebruik alleen gecertificeerde elektrische apparaten

Het is verleidelijk om goedkope elektrische apparaten aan te schaffen, maar het is belangrijk om te letten op de kwaliteit en veiligheid van deze apparaten. Gebruik altijd elektrische apparaten die voorzien zijn van een keurmerk, zoals het CE-keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat het apparaat voldoet aan de Europese veiligheidsnormen. Daarnaast is het belangrijk om elektrische apparaten op de juiste manier te gebruiken en te onderhouden. Zorg ervoor dat de stekkers en snoeren van de apparaten niet beschadigd zijn en houd ze weg van water en hittebronnen. Op deze manier voorkom je kortsluiting en andere elektrische problemen.

Schakel een elektricien in bij elektrische problemen

Als je te maken krijgt met elektrische problemen in huis, is het verstandig om direct een elektricien in te schakelen. Elektriciteit is gevaarlijk en kan leiden tot ernstige ongelukken als het niet op de juiste manier wordt aangepakt. Probeer daarom nooit zelf elektrische problemen op te lossen, tenzij je hier ervaring mee hebt. Een professionele elektricien kan problemen opsporen en verhelpen. Heb je bijvoorbeeld problemen met de verlichting? Of een stopcontact dat opeens niet meer werkt? Of misschien nog wel een veel grotere elektrische storing? Dan is het handig om een elektricien in te schakelen. Een elektricien heeft de kennis en ervaring om het probleem op te lossen.

Elektrische auto

Met de opkomst van elektrische auto's wordt het steeds populairder om een laadpaal thuis te hebben. Een laadpaal zorgt ervoor dat je elektrische auto snel en veilig opgeladen kan worden. Het installeren van een laadpaal vereist kennis van elektriciteit en specifieke veiligheidsmaatregelen. Het is daarom aan te raden om een professionele elektricien in te schakelen voor het installeren van een laadpaal. Een elektricien kan ervoor zorgen dat de laadpaal op een veilige en efficiënte manier wordt geïnstalleerd. 

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord