Met Wild Alaska naar het laatste onontgonnen gebied van de Verenigde Staten

Scroll naar beneden
Nordic

The last frontier, het allerlaatste onontgonnen gebied van de Verenigde Staten… Weinig bestemmingen spreken zo tot de verbeelding als Alaska. Hier ontdek je de natuur nog in haar meest pure vorm. Wie weet ontmoet je zelfs een grizzlybeer of een roedel wilde wolven onderweg. De eindeloze landschappen met talrijke gletsjers, meren en besneeuwde bergen vallen met weinig te vergelijken. Zelfs doorwinterde reizigers en avonturiers kijken hier nog van op.

Alaska is kortom niet de doorsnee vakantiebestemming. De grootste van de Verenigde Staten lijkt zelfs bijna onbereikbaar: er zijn weinig wegen en de vluchten zijn beperkt. Wild Alaska brengt je naar alle uithoeken van het land met de verschillende reismanieren. Of je Alaska nu ontdekt op roadtrip, met de trein, of zelfs met bushplanevluchten... Onvergetelijk wordt het zeker!

1. The Great Land: een understatement

Met een oppervlakte van meer dan 660.000 vierkante mijl is Alaska veruit de grootste staat van Amerika. Dit gebied is groter dan Texas en California samen, dus het steekt met kop en schouders uit boven de rest. Terwijl Alaska op vlak van oppervlakte het hoogst scoort, heeft de staat het op drie na kleinste inwonertal van de Verenigde Staten. Je merkt het al: een enorm uitgestrekt gebied en toch relatief weinig Alaskanen die het bewonen… Deze bestemming is er eentje waar je geen superlatieven genoeg voor vindt. Welkom in The Great Land!

  • Alaska is de grootste van de Amerikaanse staten, terwijl het inwonersaantal zeer laag is

Niet alleen de grootte en uitgestrektheid van Alaska maken het een unieke bestemming, er valt ook nog eens enorm veel te beleven. Diepblauwe gletsjers, hoge bergen, brede valleien en bossen die krioelen van het leven… Iconische hoogtepunten zijn hier in overvloed. Er staat je dus een moeilijke keuze te wachten als je naar Alaska reist, want de mogelijkheden zijn eindeloos.

2. Roadtrippers’ paradijs

Er wordt wel eens gezegd dat de reis naar de bestemming belangrijker is dan de bestemming zelf. Op de Alaskaanse highways is dat echt het geval. Je zal niet gauw verrast worden door ellenlange files zoals je ze gewoon bent op onze snelwegen, integendeel: autorijden is hier pure ontspanning. Door het grillige landschap vol bossen, bergen, fjorden en heuvels rijd je van het ene landschap het andere in.

  • In Alaska is elke route te beschrijven als 'panoramische route'

Een roadtrip is de ideale manier om veel van Alaska’s natuurpracht te zien op je eigen tempo. Wild Alaska neemt je mee tot in het hart van de wildernis, over zand- en gravelwegen. Met een 4x4-wagen trek je de wildernis in waar je hoogtepunt na hoogtepunt ziet. Andere auto’s? Die kom je amper tegen. Toch ben je hier niet alleen: terwijl je door de landschappen glijdt, kom je meer dan eens langs de wilde dieren die hier rustig op de weg lopen of oversteken. 

  • Denali Highway, over gravelwegen naar Noord-Amerika's hoogste berg

Wil je de panoramische route volgen? Je vindt hier nauwelijks routes die niet onder die categorie vallen: elke rechte lijn die je hier rijdt staat garant voor adembenemende uitzichten. Een van de bekendere wegen is de Denali Highway en dat is zeker terecht. De 215 kilometer lange gravelweg is een van de meest epische highways van Noord-Amerika, en dankzij de verscheidenheid onderweg is dit de perfecte eerste kennismaking met al het beste van Alaska. In zo’n zes uur word je helemaal ondergedompeld in de ongerepte wildernis van de 49ste staat.

3. Great Alaskan Railroad Journeys

Alaska’s highways zijn helemaal anders dan onze wegen. Wanneer je de hoofdwegen verlaat en kiest voor zand- en gravelwegen, kunnen onverwachte putten in de weg en scherpe rotsen zeker voorkomen. Ook wie liever niet rijdt, kan tot in het hart van Alaska raken. Stap bijvoorbeeld aan boord van de iconische blauw-gele treinen van Alaska Railroad.

Een treinreis in Alaska is zoveel meer dan een manier om van A naar B te raken. Onderweg kom je langs plaatsen die je anders niet zou zien. Zo'n 750 kilometer aan spoorwegen brengen je naar alle uithoeken van de mythische staat. Je hoeft je dus niet te beperken tot één regio. Als je door het raampje kijkt vanuit je comfortabele zetel zie je majestueuze bergen, helder water, machtige gletsjers en ijsbergen die woest de zee instorten. Dankzij de prachtige landschappen en de kansen om wildlife te spotten, is er van verveling geen sprake tijdens de rit. 

Met de trein kom je op plaatsten die, zelfs met een 4x4-wagen, onbereikbaar zijn via de highways. De Coastal Classic Trein laat je kennismaken met de enorme kustlijn en het Kenai schiereiland. Langs gletsjers, fjorden en dwars door de Kenai Mountains (letterlijk!) bereik je het Kenai schiereiland. Een schiereiland om u tegen te zeggen: met een oppervlakte die groter is dan ons Belgenland en talloze wildlifemogelijkheden, valt hier heel wat te ontdekken.

4. Van het gebaande pad, tot waar zelfs auto’s en treinen niet raken

Het ultieme National Geographic-gevoel? Dat is nooit ver zoek in Alaska. Met de rugzak door de verschillende nationale parken trekken, de hoogste berg van Noord-Amerika trotseren, duizenden vogelsoorten spotten, op zoek gaan naar walvissen… De avonturier in jou kan hier helemaal opleven.  

  • Met een bushplane kom je op plaatsen die onbereikbaar zijn via wegen en het spoor

Wie er nog een schepje bovenop wil doen kan zelfs de gebieden die volledig onbereikbaar lijken, ontdekken tijdens een bushplanevlucht. Hoofdtelefoon op, gordel aan en voor je het weet zijn de wielen van de grond. Tijdens de vlucht met je watervliegtuig weet je niet waar eerst kijken: Alaska’s gletsjers en bossen lijken nóg eindelozer vanuit de lucht. Landen op een gletsjer of op de top van de hoogste berg… Met de bushplane bereik je het onbereikbare.

  • Beren spotten? Daar is Katmai de uitgelezen plaats voor

Wat natuurlijk hoog op de bucketlist staat bij een reis naar Alaska, is beren spotten. Als er nog niet genoeg records op Alaska’s naam stonden, hebben we er nog eentje: ’s werelds grootste concentratie van beren vind je hier! Wie de dieren wil spotten, kan met een bushplane naar Katmai vliegen. Je landt midden in de wildernis, waar je met 100% zekerheid de Coastal Brown Bear kan zien.

Ontdek het wilde, ongerepte Alaska met Wild Alaska

Amerika’s grootste staat is zo uitgestrekt en gevarieerd, dat je als reiziger vaak niet goed weet waar beginnen. Bij Wild Alaska helpen we je daar graag bij. Op basis van jouw voorkeuren gaan we op zoek naar de reismanier en de regio die het beste bij jou passen. Roadtrippen tussen de nationale parken, de Alaskaanse spoorwegen ontdekken of het ultieme avontuur opzoeken? Neem vrijblijvend contact op met Wild Alaska, wij zetten jouw dromen om in een concreet reisvoorstel. 

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord